Revoluționarea Procesului Financiar: Obligativitatea eFactura în România începând cu 2024!
Într-un efort de modernizare și eficientizare a sistemului economic din România, guvernul a introdus o schimbare semnificativă pentru mediul de afaceri începând cu anul 2024 - obligativitatea utilizării eFactura.
Două disfuncționalități majore la nivel tehnic au fost însă remarcate în ceea ce privește sistemul eFactura, și anume validarea online și facturile multiplicate. Pentru ca aceste probleme să fie rezolvate, reprezentanții Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF) și cei ai centrului IT al Ministerului Finanțelor, s-au întâlnit în data de 15.01.2024 cu specialiști ai firmelor de facturare online și ai furnizorilor de programe de contabilitate, în vederea soluționării celor două disfuncționalități ale sistemului.
Astfel, în urma discuțiilor pentru simplificarea modului de operare în eFactura, s-a decis în privința problemei multiplicării facturilor, respingerea celei de a doua, celei de a treia, si etc. factură identică, dar cu o condiție, și anume conținutul fișierului în format XML să fie identic. Doar dacă fișierul XML este identic, eFactura nu va mai permite retrimiterea .
În ceea ce privește problema validării online a fișierului XML, majoritar semnalată de către utilizatori, în urma discuțiilor s-a horărât că se va îmbunătăți semnificativ răspunsul dacă fișierul este bun sau nu, astfel încât să nu mai dea erori false, iar inclusiv transformarea în PDF se va îmbunătăți.
Reprezentanții Centrului Național pentru Informații Financiare au transmis, de asemenea, că până la 1 aprilie trebuie încarcate în eFactura și facturile din perioada ianuarie-martie 2024, chiar dacă până atunci nu au fost raportate, nespecificând însă dacă se aplică, de la 1 aprilie, sancțiuni pentru facturile neîncărcate din acest interval.
Totodată, aceștia au venit cu promisiunea de că vor veni cu o soluție și pentru autofacturare, vor îmbunătăți serviciile API și va exista un set nou de funcții, Spațiul Privat Virtual (SPV) va fi îmbunătățit în curând, cerându-se de către participanții la întrunire, de asemenea, organizarea unei baze de date a ANAF cu intrebări si răspunsuri pe tema eFactura și eventual și un forum pe site-ul ANAF.
Noul sistem, în ciuda disfuncțiilor sale nu numai că va simplifica procesele financiare, dar va aduce și beneficii semnificative atât pentru companii, cât și pentru autoritățile fiscale.
Utilizarea eFactura va contribui la reducerea semnificativă a birocrației asociate cu facturarea tradițională pe hârtie. Procesul electronic va accelera fluxul de informații, eliminând nevoia de manipulare fizică a documentelor și reducând riscul de erori umane. Aceasta va permite companiilor să se concentreze mai mult pe activitățile lor principale, sporind eficiența generală a afacerii.
Tododată, autoritățile fiscale vor beneficia de pe urma trecerii la eFactura. Accesul rapid și simplu la datele electronice va facilita monitorizarea și auditarea tranzacțiilor, contribuind la prevenirea evaziunii fiscale și asigurând o colectare mai eficientă a taxelor, acest aspect fiind esențial pentru consolidarea sistemului fiscal și îmbunătățirea climatului de afaceri în România.
De asemenea, sistemele eFactura sunt proiectate pentru a asigura compatibilitate și securitate sporite, acestea oferind opțiuni pentru semnături digitale, criptare și alte măsuri de securitate, asigurând integritatea și confidențialitatea datelor financiare. Astfel, companiile pot avea încredere în schimbul electronic de documente și pot reduce riscul fraudelor.
De la 1 iulie se mai consideră factură doar factura emisă prin sistemul eFactura, obligativitatea utilizării eFactura în România din 2024 marcând o tranziție importantă către un mediu de afaceri mai eficient, transparent și responsabil din punct de vedere ecologic.
Așa cum v-am obișnuit, vă suntem alături cu informații și încercăm să vă recomandăm cele mai bune soluții în vederea conformării fiscale.
0733.050.151
Date contact
In cazul in care doriti si alte detalii privind serviciile noastre, va asteptam sa ne scrieti pe adresa de e-mail: [email protected].
Daca v-ati hotarat putem demara infiintarea firmei dumneavoastra la oricare din sediile noastre:
- Sediul central situat pe: Strada Dealul Tugulea numarul 77, Sector 6 sau la unul din sediile secundare:
- Birou Sector 1: Zona Promenada Mall – intersectie strada Avionului cu strada Aripilor – telefon: 0733.050.462.
- Birou Sector 3: Langa Registrul Comertului (Piata Muncii, Bucuresti) – telefon: 0733.050.051.
- Birou Sector 3: Bulevardul Basarabia nr.256 G, etaj 7 – telefon: 0733.054.904.
- Birou Sector 4: Strada Podul Inalt nr.6, zona Berceni – telefon: 0733.054.287.
- Birou Județ Ilfov: Chitila, pe DN7, Strada Banatului nr.4 – telefon: 0733.054.293.